Etusivu

 Oireyhtymä

 Yhteystiedot

 Linkit

 Valokuvia 

 

TARINATUPA

 

 

                                           

 

Tervetuloa Hollantiin!

 

Minulta on usein kyselty miltä tuntuu kasvattaa vammaista lasta. Antaakseni jonkinlaisen käsityksen ihmisille, jotka eivät ole kokeneet tätä erikoista kokemusta, olen kertonut heille seuraavan tarinan …

Kun odotatte lasta, se on kuin suunnittelisi ihanaa lomamatkaa – Italiaan. Ostat kasan opaslehtisiä ja teet hienoja matkasuunnitelmia. Colosseum, Michelangelon David, gondolit Venetsiassa. Opettelet muutaman lauseen italiaksi. Tämä kaikki on jännittävää.

Kuukausien odottelun jälkeen on vihdoin lähtöpäivä. Matkalaukut mukaan ja menoksi. Usean tunnin lennon jälkeen kone laskeutuu. Lentoemäntä toivottaa ”Tervetuloa Hollantiin”. ”Hollantiin?”, sinä toistat. ”Mitä tarkoitat Hollannilla? Minähän tilasin lennon Italiaan! Minun pitäisi nyt olla Italiassa. Koko ikäni olen uneksinut tästä matkastani Italiaan.”

Mutta nyt tuli muutos lentosuunnitelmaan. Lentokone on laskeutunut ja Hollantiin sinun on jäätävä. Tärkeätä on, ettei kone laskeutunut kamalaan, inhottavaan, likaiseen maahan, joka on täynnä kulkutauteja, nälänhätää ja sairauksia. Tämähän on vain hiukan erilainen maa kuin Italia.

Menet vain kaupungille, ostat uudet opaslehtiset ja opettelet lauseet uudella kielellä. Tapaat joukon ihmisiä, joita et olisi muuten tavannut. Tämähän on vain hiukan erilainen maa. Siellä kaikki tapahtuu hieman hitaammin kuin Italiassa. Se ei ole niin korea, mutta oltuasi siellä jonkin aikaa – olosi tasaannuttua – katselet ympärillesi ja huomaat, että Hollannissa on tuulimyllyjä, tulppaaneja ja jopa Rembrandt.

Kaikki ystäväsi ovat tulossa ja menossa Italiaan ja kertovat kuinka kivaa heillä Italiassa oli. Lopun elämääsi vastaat ”Italiaan minunkin piti matkustaa. Niin minä sen suunnittelin”.

Tuska siitä ei koskaan katoa, koska unelman menettäminen on erittäin tärkeä menetys. Mutta jos vietät elämäsi surren tosiasiaa, että et päässyt Italiaan, et koskaan pysty nauttimaan erikoisen mukavista ja erittäin ihanista asioista Hollannissa.

 

 

 

Emily Pearl Kingsley:n tekstin mukaan vapaasti suomentanut T. Kaipainen

 

 

Tätä sivustoa on viimeksi päivitetty 15. heinäkuuta 2008